18 January 2010

Cerita lama

Teringat kenangan masa zaman sekolah dulu, masa aku form 1 sekolah kat asrama di Kuala Pilah. Hari tu hari jumaat. Masjid hanya beberapa ratus meter dari sekolah aku. Selepas selsai solat jumaat, aku lihat ramai pelajar yg telah meninggalkan masjid utk pulang ke asrama. Namun ada beberapa pelajar yg menunaikan solat sunat. Manakala aku dan empat org rakan pula berbaring di dlm masjid. Macam setan betul perangai kawan2 aku yg berbaring dlm masjid tu.

Tak lama kemudian apabila jemaah mula beransur kurang, kitorang pun bersiap-siap utk gerak. Tiba2 salah seorg kawan aku mencadangkan agar kitorang menggunakan jln shortcut utk pulang ke asrama. Jalan shortcut tersebut ialah melalui belakang masjid tembus ke gelanggang kriket dan merentasi kawasan padang ragbi sekolah aku.

Kitorang pun sbb fikir dah lambat jadi terus la gunakan jln tu. Baru beberapa langkah utk melangkah ke dlm pagar sekolah, tak semena-mena kedengaran suatu suara menjerit memanggil kitorang. Sudah, rupa-rupanya salah seorang senior form 5 ternampak perbuatan yg kitorang lakukan. Kitorang kena marah kat situ jugak dan terpaksa berpatah balik menggunakan jalan pagar depan.



Episod malang kitorang tak berakhir di situ saja. Pada petang itu, kitorang lima bersahabat (macam hang tuah lima bersaudara) dipanggil menghadap abang2 form 5. Kitorang telah dibicarakan tanpa diberi peluang utk membela diri. Nasib baik hukumannya kitorang sendiri yg kena tentukan. Salah seorang kawan aku memberi idea agar kitorang semua dijatuhkan hukuman mengecat tandas sekolah. Hal ini kerana tandas lelaki kat sekolah aku sangat menyedihkan keadaannya pada masa tu. Dinding2 tandas lelaki sekolah aku dipenuhi lukisan2 yg amat menyakitkan mata aku memandangnya. Lukisan2 bentuk badan perempuan bogel, kemaluan lelaki di dlm kemaluan perempuan, dan ada juga lukisan kemaluan lelaki berbulu-bulu. Apa benda la diorang ni pegi lukis batang sendiri. Songsang ke apa nafsu diorang ni? Meloyakan tekak aku je.

Atas inisiatif dan keprihatinan kitorang kepada masalah sosial yg melanda ini, maka kitorang pun menulis sepucuk surat kpd guru penolong kanan hal ehwal pelajar. Dlm surat tu kitorang memohon agar pihak sekolah dpt memberi peruntukan utk membeli beberapa tin cat warna hitam sbb kitorang nak mengecat dinding tandas sekolah yg dah macam majalah hustler tu. Cikgu pun memuji semangat dan nilai2 murni yg kitorang tunjukkan tanpa mengesyaki bahawa kitorang semua sebenarnya kena buli dgn senior.

Beberapa hari kemudian siaplah tandas sekolah tersebut dicat dgn warna hitam. Dah macam rumah hantu pulak rasanya. Betul la tu, kat dlm tandas kan ada banyak setan. Tapi setahun kemudian, rupa-rupanya apa yg kitorang buat ni adalah sia-sia. Boleh pulak ada student yg pegi lukis gambar tak senonoh kat dinding tandas tu pakai liquid paper. Setakat lukis gambar, aku boleh terima lagi. Ini ada pulak yg pegi tulis karangan lucah kat dinding tu. Masa zaman aku sekolah dulu terkenal satu majalah kecil harga $3.90 ada logo bunga ros kalau tak silap kat cover depan dia.Majalah tu penuh dgn cerita2 berahi menggunakan bahasa2 sastera seperti 'apam merah', 'keris sakti' dll. Ada budak sekolah aku pegi tulis cerita macam tu kat dinding tandas sekolah. Watak utama dah tentu la pelajar2 perempuan yg hot masa kat sekolah aku dulu. Pandai betul diorang ni buat karangan bab2 camni. Mesti cikgu Bahasa rasa bangga.

Aku pun pernah jugak terbaca cerita kat dinding tu. Masa tgh buang air, rasa bosan aku baca la kejap. Terus aku beristighfar bila terbaca benda2 camtu. Tak pasal2 aku dpt dosa sbb istighfar dlm tandas.

3 comments:

  1. haha..ajim2..batang..majalah hustler..apam merah..keris sakti..banyak sial unsur2 lucah dlam entry ko..ke ko yg cnteng kat dinding tue..wakakak

    ReplyDelete
  2. hahaha.ko istigfar ker ko terstim?hahaha.sengal Hazim.

    ReplyDelete
  3. Aku yg cat, takkan la nak pegi conteng balik..

    ReplyDelete