06 April 2009

Org2 tua yg bergaduh kerana bola



Malam tersebut aku tengok game Man Utd vs Aston Villa kat sebuah warung di kuala. Masa mula2 menjejakkan kaki ke warung tersebut, aku sedikit hairan kerana tidak kelihatan kelibat seorang pakcik yg selalu mengkritik MU. Biarlah aku namakan dia sbg Pakcik A. Pakcik A ni merupakan penyokong Liverpool. Dia selalu betekak dan kutuk mengutuk dgn pakcik2 lain yg menyokong MU.



Baru beberapa minit permainan bermula dan C.Ronaldo mengambil sepakan percuma di dlm kotak penalti. Bola menerjah jaring, 1-0 utk United. Dlm minit ke-20++ Aston Villa brjaya menyamakan kedudukan hasil jaringan John Carew yg melompat tinggi mengatasi Gary Neville. Tiba2 Pakcik A yg entah datang dari mana pun muncul dgn membawa segelas minuman menuju ke arah penyokong MU yg berada di hadpn TV. Dgn itu, aku dah dpt mengagak situasi yg seterusnya. Akan bermulalah komentar2 antara pakcik2 tersebut. Pakcik A dgn sinisnya mengaku sbg penyokong MU dan mengatakan bahawa MU akan menang. "Kami ada world best player, kami nak kejar 5 piala season ni," berbakul-bakul ayat tersebut diulang-ulang oleh pakcik A.


Apabila Aston Villa mendahului MU 2-1 melalui tandukan Ashley Young, keadaan menjadi lebih gamat. Semua penyokong MU terdiam. Pakcik A berkata, "hari ni takde sorang pun penyokong MU pakai jersi MU. Nanti lepas habis game aku bagi jersi MU free." Hanya sorang pakcik yg menyokong MU berani bersuara, "MU dah lama duduk tangga atas, kali ni kita bagi Liverpool pulak rasa." Pakcik A hanya tersenyum sinis.

Apabila C.Ronaldo berjaya menjaringkan gol placing pada minit ke-80, sekali lagi Pakcik A bersuara dgn nada memerli, takpe MU akan menang, nanti minit ke-90 MU score satu gol lagi. Mungkin dia fikir game ni akan berkesudahan dgn keputusan seri. Dan apabila pengadil memberi masa tambahan 5 minit, pakcik A dgn perasaan tak puas hati mengatakan bhwa pengadil sengaja mengatur perlawanan. Tetapi pada minit ke-93, bila Federico Macheda menjaringkan gol kemenangan MU (Oohh...What a goal!!), pakcik A hanya tersenyum saja tanpa berkata apa2. Semua yg menonton perlawanan tersebut terkedu. Sementara para penyokong MU hanya mampu tersenyum, perasaan lega jelas terpampang di wajah mereka. Segala kutukan drpd Pakcik A berjaya dipantulkan dgn sendirinya. Now he must eats what he said earlier.





No comments:

Post a Comment