20 August 2010

StarCraft II: Wings of Liberty

Hari ni aku m.c. sbb sakit perut. Namun begitu aku tidak menjadikan sakit perut sbg alasan utk berbuka puasa pada pukul 10.00 pagi. Balik rumah aku terus tidur sampai pukul 1.00 ptg. Pastu pegi solat Jumaat. Selepas solat Jumaat, maka aku pun menghadap pc aku utk meneruskan perjuangan dlm StarCraft 2: Wings of Liberty.



Ini adalah game yg aku ingin recommend kpd semua peminat game Real Time Strategy. Dari segi grafik, story line, dialog, muzik dan segalanya memang mengagumkan. Tentang system requirement takde la masalah sangat. Even Pentium 4 pun masih boleh run game ni. Kalau grafik kad tak power, boleh set level rendah. Masa aku run game ni, tiba2 keluar mesej yg pc aku run low on pool memory. Jadi aku terpaksa set level grafik aku ke tahap rendah sekaligus part2 tertentu yg 3D ditukar kpd 2D. Mungkin sbb ram aku 2 gb. Walaupun takde 3D, tapi masih boleh enjoy game ni.

Masa nak install mmg problem sbb kena login dlm Battlenet dulu. Tapi sbb game yg aku download ni versi lanun punya, maka selamba aku install dlm offline mode. Ada beberapa feature yg perlukan online spt utk melihat achievement dan of course utk multiplayer mode pun kena main online. Pastu ada pulak feature yg mana player boleh connect dgn member2 Facebook utk main multiplayer dan berhubung dgn diorang. Boleh tahan jugak la cara Blizzard ni buat duit.

Cuma yg agak terkilan ialah single campaign cuma boleh main satu race saja iaitu Terran. Mengikut apa yg aku baca dlm internet, utk campaign Protoss dan Zerg pulak akan dikeluarkan dlm episod berlainan pada tahun ini jugak. Harap2 camtu la. Apa nak review lagi. Baca sendiri kat Gamespot dan IGN.

4 comments:

  1. nak tanya... mcmana nak start game dlm offline..
    aku try x jadi2 lagi.....
    boleh tolong bagi info ke...

    ReplyDelete
  2. Kpd anonymous..

    Pertama sekali aku nak tau. Ko beli game original ke? Kalau ye, ko kena ada akaun Blizzard utk main game ni. Takde cara lain melainkan ko kena online utk start game.

    Kedua, kalau ko download kat internet. Sepatutnya ada crack. Just follow arahan yg disertakan. Sbb setiap team (razor,skidrow, skullptura etc.) ada cara berlainan utk crack.

    Kalau ko maksudkan nak main offline pakai bot atau LAN, ko kena download 'special software'.

    Harap jawapan aku boleh membantu..

    ReplyDelete